torsdag 29 augusti 2013

Friluftsliv, göra upp en eldplats (Idrott)

Göra upp en eldplats

Var säker på att det är en ring av sten runtom eldplatsen, annars kan det spridas överallt och kan sluta i en skogsbrand, fast du kan också gräva en grop. På vintern kan du behöva gräva ner lite i snön, annars sjunker elden ner. Det måste även vara sand och jord under eldplatsen, står det på gräs är det ganska självklart att det börjar brinna, man ska också välja en plats där den inte skadar växtligheten eller mark.

Olika träsorter brinner olika snabbt, om du är ute i vildmarken finns det kanske inte så stort "sortiment" att välja mellan, man får ta det bästa som finns. Bra bränsle är oftast, torra grenar och kvistar, torrt ris är också bra.

Du måste tänka på allemansrätten vilket betyder att du inte får hugga ner levande buskar och träd, var säker på att du vet reglerna kring platsen där du tänker elda på eftersom att eldning kan vara förbjudet i vissa nationalparker och liknande.

Det är lika viktigt att släcka elden som att tända den, du måste vara stensäker på att den är släckt, annars kan flamman komma upp igen, och om den står på ett tag kan det risikeras att flamman tänder på någon annanstans. För att släcka den är vatten eller snö bra, om du är nära en sjö och har mycket vatten, var säker på att du går flertal gånger och hämtar vatten och häller över elden. Om du använder snö så vänta tills snön smälter och lägg på flera lager. Om du använd dig om "ring av sten" kan det vara ganska bra att splittra isär på stenarna då värme kan göra så att elden flammar upp igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar